Danas je razumljivo da je lako pohranjivati informacije, bilo bilješke, slike, videozapise, omiljene filmove... Sva računala imaju dovoljno velike diskove za pohranu, mobilni telefoni danas imaju ogromne kapacitete za pohranu, a u džepovima danas imamo USB memoriju kapaciteta 64 GB ili više. Kako se memorija promijenila tijekom povijesti?

skozi zgodovino

 

Bušene kartice

Prva metoda snimanja koja je omogućila pohranu nekih jednostavnih programa postojala je i prije postojanja računala kakvih ih poznajemo danas - već u 18. stoljeću. To su bile papirnate kartice za bušenje koje su imale slijed uputa za tekstilne strojeve ili posebne klavire koji samostalno sviraju. U upotrebi su bili do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kapaciteta 0,12 KB.

papirnate kartice


Papirne vrpce

Papirne vrpce su slične bušenim karticama, ali je traka imala veći kapacitet. Tijekom Drugog svjetskog rata Nijemci su ovaj sustav koristili na računalu Colossus. Zanimljivo je da se na nekim mjestima ovi sustavi i danas koriste za automatsko brojanje glasova i testiranje.

 papirnati trak


Magnetska vrpca

Nasljednik papirnate vrpce je bila magnetska traka, posebna plastična vrpca presvučena metalnim oksidom s magnetskim svojstvima. Na njemu su se mogli snimiti različiti podaci - audio i video snimke i slično. Na magnetsku vrpcu ste mogli snimiti velike količine podataka, istovremeno uvelike ubrzavši snimanje i pristup snimljenim podacima. Stavljena je u uporabu tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Prosječna magnetska vrpca imala je kapacitet od 225 KB, što je značilo da je za snimanje iste količine podataka trebalo čak 1920 papirnih kartica.

magnetni trak


Tvrdi disk

Ova tehnologija koristi brze rotirajuće diskove izrađene od magnetskog materijala. Pristup podacima je sada još brži. Prvi je razvijen u IBM-u 1956. godine, a imao je kapacitet 5 MB i zauzimao je veličinu prosječne sobe. Ova se tehnologija se čak i danas koristi, kapaciteta do nekoliko TB.

Prvi tvrdi disk od 5 MB bio je, dakle, ekvivalentan 23 rola magnetske vrpce.

 trdi disk


Poluvodičke jedinice

Krajem šezdesetih pojavili su se prvi poluvodički čipovi koji su omogućili pohranjivanje podataka. Izrađeni su od niza tranzistora, kondenzatora, dioda i drugih elektroničkih komponenti. Između ostalog, oni su bili sastavni dio računala koje je pomoglo dovesti prvog čovjeka na Mjesec. Preskok je prvenstveno bio u brzini pristupa podacima u smanjenju fizičkih dimenzija memorijskih elemenata. Ova je tehnologija bila osnova za memorijske jedinice koje se danas koriste u USB memoriji.

 tranzistor polprevodniške enote


Diskete

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća osim disko glazbe, pojavile su se i prve diskete. Nalazili su se u tankom, ali otpornom kućištu koje je olakšavalo upotrebu i prijenos podataka s jednog računala na drugo. Najpoznatiji su mališani koji danas žive samo kao ikone za pohranu podataka u grafičkim sučeljima aplikacija i uređaja. Imali su kapacitet od 1,44 MB, što je otprilike jedna slika snimljena danas mobilnim telefonom niske rezolucije.

Četiri diskete imale su više kapaciteta od prvog tvrdog diska, tj. 5.76 MB.

 diskete


CD

Osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavio se optički disk poznatiji kao CD. CD se koristio za snimanje računalnih podataka, kao i za audio i video zapise. Danas CD-i već nestaju s prijenosnih i stolnih računala. Svaki CD ima kapacitet od 700 MB.

Za snimanje iste količine podataka kao na jednom CD-u trebalo bi čak 486 klasičnih disketa!

cd disk


DVD

DVD ili digitalni video disk izvorno je dizajniran za snimanje videozapisa visoke razlučivosti. Iste je veličine i izgleda kao CD te može sadržavati čak 4,7 GB podataka. Odnosno, kompaktniji CD :).

Jedan DVD je dovoljan za 6,7 CD-a.

dvd disk

Flash drive ili USB memorija

U ranom 21. stoljeću pojavljuje se prva USB memorija kakvu je danas poznajemo. Prva je težila oko 30g, a kapacitet im je bio oko 100 MB. EEPROM tehnologija razvijena je 1980-ih, a u upotrebu je ušla deset godina kasnije. S pojavom standarda USB 2.0 i USB 3.0 došlo je do vrtoglavih porasta brzina pisanja i čitanja i povećanja kapaciteta USB memorije. Tako je danas dostupna i USB memorija kapaciteta od 1 TB ili više.

USB Twister od 16 GB dovoljan je za samo 1333333333 bušenih kartica, 711111 magnetskih vrpca, 3200 tvrdih diskova, 11429 malih disketa i 23 CD-a.

infografika

 

Različiti modeli USB memorije na zalihi! ISPORUKA ODMAH!

USB Tisa

USB TISA

USB stick od recikliranog materijala. Ovaj promotivni USB stick izrađen je od recikliranog otpadnog materijala i na taj način pomaže očuvanju prirode. Idealan promotivni poklon za ljude i kompanije koje su ekološki osviještene i brinu o okolišu!

USB Grab

USB GRAB

USB memorija je izrađena od recikliranog materijala u nestandardnom obliku mini kreditne kartice. Ova mini eko kartica ima otvor za vezicu, tako da se može nositi kao privjesak za ključeve. Odličan promotivni USB za ljude koji su svjesni važnosti očuvanja okoliša!

USB Topol

USB TOPOLA

Ovaj promotivni USB izrađen je od recikliranog materijala u nestandardnom obliku mini kreditne kartice. Mini eko kartica ima otvor za vezicu, tako da se može nositi kao privjesak za ključeve. Odličan promo usb!


USB Krapanj

USB KRAPANJ

Kožni USB stick s magnetnom bravom i privjeskom za ključeve. Elegantna i dekorativna, ali i robusno izrađena USB memorija. Jako elegantan stick za reklamu s mogućnošću tiska ili gravure na kožni dio USB-a, kao i na samu USB memoriju.

USB twister

USB TWISTER

Najprodavaniji promotivni USB stick dostupan je u 16 boja. Odlična kvaliteta USB twistera po povoljnim cijenama. Vrlo praktičan za korištenje. Ovaj reklamni USB stick odličan je za vaše oglašavanje!

Twister OTG

USB TWISTER MOBILE

Iznimno praktičan USB twister OTG (On-The-Go)! Namijenjen je za prijenos podataka s mobilnog uređaja na računalo. Ovaj USB stick 2 u 1 omogućava prijenos podataka s vašeg smartphonea na računalo, kao i s računala na računalo.


USB eko set

USB SET TWISTER DRVO

Idealan poklon set za vaše ekološki osviještene poslovne partnere. Sadrži drvenu kemijsku olovku i drveni USB stick twister. Ovaj promotivni poklon set dolazi u lijepoj ukrasnoj kutiji. Na sve artikle je mogući tisak ili gravura.

USB Set kemijska olovka twister

POKLON SET TWISTER

Idealan promotivni poklon set za vaše poslovne partnere. Sadrži kemijsku olovku i USB memoriju twister. Za oglašavanje i promociju vašeg poduzeća ovaj poklon set može biti u svim doradama tiska na artikle.

USB Set kemijska olovka kartica

POKLON SET KARTICA

Reklamni poklon set za sve prigode. Sadrži kemijsku olovku i USB karticu. USB memorija kartica ima veliku površinu za tisak logotipa pa čak i fotografije. USB stick kartica idealan je promotivni artikal za oglašavanje jer predstavlja sa doradom tiska modernu vizitku.


USB paper clip

USB PAPER CLIP

USB stick koji je ujedno i spajalica. Iako je malen na prednjoj strani ima dovoljno mjesta za tisak logotipa tvrtke. Ovaj reklamna USB odlično se nadopunjava s rokovnikom.!

USB mikro twist

USB MIKRO

Elegantna i upola manja USB memorija od klasičnog modela. USB mikro sastoji se od aluminijskog kućišta s prepoznatljivim okretnim modelom. Odličan promotivni USB malih dimenzija koji može biti praktičan kao privjesak na ključevima. Ovaj reklamni USB stick odličan je izbor za ljude u pokretu i poslovne partnere.

USB memorija Kartica

USB KARTICA

Vrlo popularna reklamna USB memorija koja stane u svaki novčanik. Velika površina za tisak logotipa pa čak i fotografije. Ova USB memorija odlična je za vaše oglašavanje jer izgleda kao moderna vizitka.


USB twister drvo

USB TWISTER DRVO

USB memorija s kućištem od javorovog drveta i metalnim klipom. Izvrstan poslovni poklon za ekološki osviještene partnere. Jako lijep i elegantan USB model za dodatnu doradu i oglašavanje s tiskom ili gravurom.

USB kemijska olovka

USB KEMIJSKA OLOVKA

Savršena kombinacija popularnog promotivnog artikla, USB memorije i kemijske olovke. Elegantan i privlačan 2u1 USB model. Praktičan stick koji je uvijek uz vas!

usb eko drveni

USB EKO DRVENI

Moderan i atraktivan dizajn USB memorije. Gravura mu daje rustikalan izgled, te je prigodan dar za klijente koji su prijatelji prirode. Ovaj USB stick za reklamu odlično se slaže s kutijicom u boji drveta.


USB oval drveni

USB OVAL

Drveni USB stick. USB memorija od ekološkog materijala, zaobljena s posebnim čepom. Ovaj USB stick za reklamu ima veliku površinu za oglašavanje te je s toga odličan promotivni poklon.

USB ključ

USB KLJUČ

USB memorija od metala u obliku ključa. Otključajte nove prilike s ovim USB stickom!

Usb Kalnik

USB MEMORIJA KALNIK

USB stick u obliku narukvice kao mobilni modni detalj. Idealna je za ljude koji su stalno u pokretu i bitno im je da su njihovi podaci uvijek uz njih. Ova USB memorija dostupna je u više boja.


USB - MEMORIJA KORNAT

USB - MEMORIJA KORNAT

Promotivni USB u gumenom privjesku za ključeve. Ovaj reklamni USB odličan je dodatak na vašim ključevima. Imajte sve potrebne podatke uvijek uz sebe!

USB STICK VRAPČAK

USB STICK VRAPČAK

Elegantno rješenje metalne USB memorije. Predstavite vlastite ideje poslovnim partnerima u profinjenom izdanju. Ukoliko želite moderan i elegantan USB stick, ovo je idealan promotivni USB za vas. Ova reklamna USB memorija odlično se nadopunjava s tiskom ili gravurom.

USB Jabuka

USB JABUKA

USB stick jabuka ima elegantan dizajn daje mogućnost jedinstvenog poklona stranim i domaćim poslovnim partnerima, zaposlenicima, suradnicima. Odličan promotivni USB spreman za oglašavanje!


USB STICK LABIRINT

USB STICK LABIRINT

Elegantan, tanak, metalni USB stick u obliku labirinta. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.

USB STICK PERG

USB STICK PERG

Elegantan, tanak, metalni USB stick s okruglom petljom za privjesak za ključeve. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.

USB STICK GORICA

USB STICK GORICA

Elegantan, tanak, metalni USB stick s ovalnom petljom za privjesak za ključeve. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.


USB STICK ŠAPA

USB STICK ŠAPA

Elegantan, tanak, metalni USB stick završava u obliku životinjske šape. Vrlo moderan, pogodan za svakodnevnu upotrebu i kao poklon.

USB STICK STUDIO

USB STICK STUDIO

Elegantan, tanak, metalni USB stick modernog arhitektonskog dizajna. Vrlo moderan, pogodan za svakodnevnu upotrebu i kao poklon.

USB ROKOVNIK

USB ROKOVNIK

Rokovnik s integriranom USB memorijom na rubu korice, 192 stranica 80g/m2 krem papira. Formati A6, A5 i B5.


powerbrick

Power bank POWERBRICK

Prijenosni punjač pomoću kojeg bilo gdje možete napuniti svoj mobilni uređaj. Krenite na putovanje bez brige!