U relativno kratkom vremenu, USB memorija doživjela je pravu eksploziju. Prebacili su se s jedne vrste memorijskog čipa na drugi, a kapacitet se konstantno povećavao. Tehnologija je nevjerojatno napredovala od prvog nand memorijskog čipa. Mnogi ljudi nisu ni svjesni da smo prije 15 godina koristili diskete koje su fizički bile veće, i svjetlosnim godinama manje od današnje USB memorije Pročitajte ovaj blog da biste saznali kako se USB memorija razvijala tijekom godina.

1984.0 - razvijen EEPROM

1984 eeprom čip

Godine 1984. Fujio Masouka u Toshibi je razvio originalni memorijski čip EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory)- električno izbrisljivu programsku memoriju samo za čitanje. Naziv flash memorije predložen je jer je postupak brisanja vrlo sličan bljeskalici fotoaparata. U kasnijim godinama, Intel je pretekao Toshibu u razvoju nand flash memorijskih čipova.

Devedesete - razvoj USB standarda

USB standard počeo se razvijati 1990-ih, a razvio ga je Ajay Bhatt za američkog proizvođača Intel. USB pogoni i ulazi razvijeni su kako bi smanjili broj kablova potrebnih za povezivanje uređaja s računalom.

1999. - Pendrive

Godine 1999. pojavio se USB standard. Pokreće se kao USB 1.0 i 1.1. Tada je izumljena i prva USB memorija, takozvani Pendrive. Prvi je imao kapacitet 8MB, što se čini kao kap u moru s današnjom USB memorijom.

1999 pendrive

Međutim, USB memorija zaživjela je tek kad su izmislili USB 2.0 standard. Brzina preuzimanja značajno je porasla, na 480 Mbps. Popularnost USB memorije postaje sve veća, kao i njihov kapacitet otkako su proizvođači računala počeli postavljati USB ulaze na prednju površinu računala. Konačno, USB memorija počela je zamjenjivati ostale prijenosne medije - diskete i CD-ove.

2002. - USB na igraćim konzolama

Godina 2002. je bila nova prekretnica - Sony je objavio svoju igraću konzolu Play Station 2 s dva USB ulaza koja se koriste za njihove kontrolere. Microsoft je 2005. izdao X-BOX 360 s USB priključcima na stražnjoj strani. Microsoft je također prvi nazvao ovu novu vrstu medija USB Flash Drive.

2006. - proizveden prvi automobil s USB priključkom

2006 avto usb

Automobilska industrija počela je prepoznavati USB memoriju 2006. godine. Korejska KIA bio je prvi proizvođač automobila koji se opremio USB priključkom. To su pratili i ostali proizvođači automobila kojima se ideja svidjela. USB priključak sada je konstanta na nadzornim pločama automobila.

2007. - prva tvornica samo za Nand FLASH

Godine 2007. je Sandisk izgradio prvu tvornicu u Šangaju koja će proizvoditi samo nand flash memorijske sklopove.

2008. - USB 3.0

2008 usb 3 0

Dugoočekivani novi standard – USB 3.0 pojavljuje se 2008. godine. Često se prepoznavao po plavom plastičnom dijelu priključka. Standard podržava brzine preuzimanja do 5GB / s, što preuzimanje čini mnogo bržim. Zbog dodatnih pinova, omogućuje vam istovremeno čitanje i pisanje.

2009. - eksplozija kapaciteta

Ove godine objavljena je prva USB memorija s kapacitetom memorije 256GB. Na memoriju te veličine moguće je bilo pohraniti 54 DVD video sadržaja ili preko 51.000 fotografija visoke kvalitete.

2013. -  udvostručenje

Kapaciteti i mogućnosti rastu proporcionalno s veličinom čipa. Početkom 2013. godine pojavljuje se prva 512GB USB memorija. No, ta je prekretnica već zaboravljena krajem 2013. godine, jer su ubrzo postali dostupni prvi memorijski čipovi od 1TB.

2014. - USB C

USB-C, nova generacija sklopovlja USB-a. Javnosti je predstavljen 2014. godine. USB-C označava vrstu utora, odnosno njegov oblik.

2015. - USB memorija za mobitele

2015 USB otg

Prvi OTG - On Go Go USB memorija na tržište dolazi s malim priključkom za mobilne uređaje - micro usb ili danas USB C. Pored klasičnog priključka, koji omogućava povezivanje mobilnih uređaja na USB memoriju, neki proizvođači počinju izrađivati OTG USB memoriju u skladu s 3.1 brzinom.

2017. - kapaciteti se povećavaju

Godine 2017. pojavila se prva USB memorija od 2 TB. Čipovi su praktički istih dimenzija kao i stariji modeli, ali dvostrukog kapaciteta.

2020. - USB.hr

USB.hr ima na raspolaganju više od 20 različitih modela USB memorije u različitim oblicima i bojama, te u izuzetno širokom rasponu kapaciteta. Dostupni su i 3.0 modeli. Po želji, USB.hr vam personalizira USB memoriju s vašim logotipom ili čak proizvodi USB memoriju po vašem izboru.

 

infografika zgodovina usb ključkov

 

Različiti modeli USB memorije na zalihi! ISPORUKA ODMAH!

USB Tisa

USB TISA

USB stick od recikliranog materijala. Ovaj promotivni USB stick izrađen je od recikliranog otpadnog materijala i na taj način pomaže očuvanju prirode. Idealan promotivni poklon za ljude i kompanije koje su ekološki osviještene i brinu o okolišu!

USB Grab

USB GRAB

USB memorija je izrađena od recikliranog materijala u nestandardnom obliku mini kreditne kartice. Ova mini eko kartica ima otvor za vezicu, tako da se može nositi kao privjesak za ključeve. Odličan promotivni USB za ljude koji su svjesni važnosti očuvanja okoliša!

USB Topol

USB TOPOLA

Ovaj promotivni USB izrađen je od recikliranog materijala u nestandardnom obliku mini kreditne kartice. Mini eko kartica ima otvor za vezicu, tako da se može nositi kao privjesak za ključeve. Odličan promo usb!


USB Krapanj

USB KRAPANJ

Kožni USB stick s magnetnom bravom i privjeskom za ključeve. Elegantna i dekorativna, ali i robusno izrađena USB memorija. Jako elegantan stick za reklamu s mogućnošću tiska ili gravure na kožni dio USB-a, kao i na samu USB memoriju.

USB twister

USB TWISTER

Najprodavaniji promotivni USB stick dostupan je u 16 boja. Odlična kvaliteta USB twistera po povoljnim cijenama. Vrlo praktičan za korištenje. Ovaj reklamni USB stick odličan je za vaše oglašavanje!

Twister OTG

USB TWISTER MOBILE

Iznimno praktičan USB twister OTG (On-The-Go)! Namijenjen je za prijenos podataka s mobilnog uređaja na računalo. Ovaj USB stick 2 u 1 omogućava prijenos podataka s vašeg smartphonea na računalo, kao i s računala na računalo.


USB eko set

USB SET TWISTER DRVO

Idealan poklon set za vaše ekološki osviještene poslovne partnere. Sadrži drvenu kemijsku olovku i drveni USB stick twister. Ovaj promotivni poklon set dolazi u lijepoj ukrasnoj kutiji. Na sve artikle je mogući tisak ili gravura.

USB Set kemijska olovka twister

POKLON SET TWISTER

Idealan promotivni poklon set za vaše poslovne partnere. Sadrži kemijsku olovku i USB memoriju twister. Za oglašavanje i promociju vašeg poduzeća ovaj poklon set može biti u svim doradama tiska na artikle.

USB Set kemijska olovka kartica

POKLON SET KARTICA

Reklamni poklon set za sve prigode. Sadrži kemijsku olovku i USB karticu. USB memorija kartica ima veliku površinu za tisak logotipa pa čak i fotografije. USB stick kartica idealan je promotivni artikal za oglašavanje jer predstavlja sa doradom tiska modernu vizitku.


USB paper clip

USB PAPER CLIP

USB stick koji je ujedno i spajalica. Iako je malen na prednjoj strani ima dovoljno mjesta za tisak logotipa tvrtke. Ovaj reklamna USB odlično se nadopunjava s rokovnikom.!

USB mikro twist

USB MIKRO

Elegantna i upola manja USB memorija od klasičnog modela. USB mikro sastoji se od aluminijskog kućišta s prepoznatljivim okretnim modelom. Odličan promotivni USB malih dimenzija koji može biti praktičan kao privjesak na ključevima. Ovaj reklamni USB stick odličan je izbor za ljude u pokretu i poslovne partnere.

USB memorija Kartica

USB KARTICA

Vrlo popularna reklamna USB memorija koja stane u svaki novčanik. Velika površina za tisak logotipa pa čak i fotografije. Ova USB memorija odlična je za vaše oglašavanje jer izgleda kao moderna vizitka.


USB twister drvo

USB TWISTER DRVO

USB memorija s kućištem od javorovog drveta i metalnim klipom. Izvrstan poslovni poklon za ekološki osviještene partnere. Jako lijep i elegantan USB model za dodatnu doradu i oglašavanje s tiskom ili gravurom.

USB kemijska olovka

USB KEMIJSKA OLOVKA

Savršena kombinacija popularnog promotivnog artikla, USB memorije i kemijske olovke. Elegantan i privlačan 2u1 USB model. Praktičan stick koji je uvijek uz vas!

usb eko drveni

USB EKO DRVENI

Moderan i atraktivan dizajn USB memorije. Gravura mu daje rustikalan izgled, te je prigodan dar za klijente koji su prijatelji prirode. Ovaj USB stick za reklamu odlično se slaže s kutijicom u boji drveta.


USB oval drveni

USB OVAL

Drveni USB stick. USB memorija od ekološkog materijala, zaobljena s posebnim čepom. Ovaj USB stick za reklamu ima veliku površinu za oglašavanje te je s toga odličan promotivni poklon.

USB ključ

USB KLJUČ

USB memorija od metala u obliku ključa. Otključajte nove prilike s ovim USB stickom!

Usb Kalnik

USB MEMORIJA KALNIK

USB stick u obliku narukvice kao mobilni modni detalj. Idealna je za ljude koji su stalno u pokretu i bitno im je da su njihovi podaci uvijek uz njih. Ova USB memorija dostupna je u više boja.


USB - MEMORIJA KORNAT

USB - MEMORIJA KORNAT

Promotivni USB u gumenom privjesku za ključeve. Ovaj reklamni USB odličan je dodatak na vašim ključevima. Imajte sve potrebne podatke uvijek uz sebe!

USB STICK VRAPČAK

USB STICK VRAPČAK

Elegantno rješenje metalne USB memorije. Predstavite vlastite ideje poslovnim partnerima u profinjenom izdanju. Ukoliko želite moderan i elegantan USB stick, ovo je idealan promotivni USB za vas. Ova reklamna USB memorija odlično se nadopunjava s tiskom ili gravurom.

USB Jabuka

USB JABUKA

USB stick jabuka ima elegantan dizajn daje mogućnost jedinstvenog poklona stranim i domaćim poslovnim partnerima, zaposlenicima, suradnicima. Odličan promotivni USB spreman za oglašavanje!


USB STICK LABIRINT

USB STICK LABIRINT

Elegantan, tanak, metalni USB stick u obliku labirinta. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.

USB STICK PERG

USB STICK PERG

Elegantan, tanak, metalni USB stick s okruglom petljom za privjesak za ključeve. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.

USB STICK GORICA

USB STICK GORICA

Elegantan, tanak, metalni USB stick s ovalnom petljom za privjesak za ključeve. Budući da je vrlo tanak, može se lako koristiti na svim uređajima, čak i ako su priključci vrlo blizu.


USB STICK ŠAPA

USB STICK ŠAPA

Elegantan, tanak, metalni USB stick završava u obliku životinjske šape. Vrlo moderan, pogodan za svakodnevnu upotrebu i kao poklon.

USB STICK STUDIO

USB STICK STUDIO

Elegantan, tanak, metalni USB stick modernog arhitektonskog dizajna. Vrlo moderan, pogodan za svakodnevnu upotrebu i kao poklon.

USB ROKOVNIK

USB ROKOVNIK

Rokovnik s integriranom USB memorijom na rubu korice, 192 stranica 80g/m2 krem papira. Formati A6, A5 i B5.


powerbrick

Power bank POWERBRICK

Prijenosni punjač pomoću kojeg bilo gdje možete napuniti svoj mobilni uređaj. Krenite na putovanje bez brige!